Loading

Cityscape - архитектура, проектиране, дизайн

PHS38

Тип: къщи | Място: София, България | Период: | Статус: в строителство | Клиент: частно лице

PHS38

 
Кой от нас не е мечтал домът и работата му да се намират на едно и също място, при това – хем в София, хем в съвсем нетипична за града обстановка – в подножието на Витоша, потопен в зеленина и тишина, с чист въздух и спокойствие, неприсъщо на нито един столичен квартал.
 
Ето обаче, че мечтите стават реалност – стига да намериш правилното място, правилните инвеститори и проектанти, които да гонят до край целите си  - а именно: да построят своя дом – мечта, точно така, както си го представят!
 
Намира се в полите на Витоша, в кв. Княжево, далеч от градската суета, но същевременно с лесен автомобилен достъп за минути до центъра на града. С други думи мястото е чудесно и е заслужило всички усилия, положени една мечта да стане реалност.
Теренът е с голяма денивелация, изкачващ се на юг – към Витоша, а единственият подход към имота е от улицата на север. Това определя ситуиране на къщата в северния му край и вкопаване с един цял етаж в земята.
Горното жилищно ниво най-естествено се разполага на юг като пространствата му преливат в тераса, излизаща на нивото на терена.
 
 
С цялостното остъкляване на юг жилището гледа към богато озеленен двор към природна идилия, неприсъща за типичния градски пейзаж.
Представяме ви еднофамилна къща за двойка, с вече пораснали деца – къща, която да отдаде заслужен покой и радост на собствениците си, с всичко необходимо и с оптимална доза комфорт. В същото време част от нея да служи за офис и да осигури възможност за функциониране на бизнеса им. Функционалното разпределение е на два етажа, с офисен първи и жилищен втори етаж със самостоятелни входове. И двата са разположени откъм улицата на север, откъдето е и автомобилният достъп - към двоен гараж и две открити паркоместа.
Офисният етаж разполага с две работни помещения, кухненски бокс и санитарни възли, удобен директен вътрешен достъп към гаража и топла връзка с жилищното ниво.
В жилищния етаж е обособена широка дневна, потопена в зеленината на южния двор чрез обширната тераса. Дневната се слива с пространството на трапезарията, но визуално е разделена с тристранно видима камина и е свързана с кухненския кът. От дневната се влиза и в южната спалня на стопаните отново с гледка на към великолепната тераса и възможност за отдих под сянката на вековен бор. Към нея има голямо пространство дрешник и самостоятелна баня.
За да бъде удоволствието съвсем пълно стопанката на дома пожелава да има и зимна градина, където да отглежда своите любими растения, дори в най-студените месеци на годината. Тази градина намира своето място като преход от трапезарията към двора и в зимните дни осигурява комфорта на своеобразен оазис, а в летните може да бъде изцяло отворена и да прелива жилищното пространство директно в природата на градината. Така сливането вън-вътре се осъществява напълно и доставя пълен комфорт на обитателите си във всички сезони.
В източната част се намира спалнята за гости, а в западната и северна част на втория етаж – обслужващи помещения.
Къщата е осветена допълнително с покривни прозорци – люкове, които да пропускат светлината дори в най-глухите вътрешни участъци. Така усещането за простор и свежест навлиза във всяко едно кътче от дома.
Проектирането минава през различни варианти – разпределения, различна
етажност, визия, материали.


Двуетажна южна жилищна фасада, отворена към зеленото богатство /в последствие не е избрана, тъй като максималния стремеж за сливане с природата печели изцяло едноетажната южна фасада/


 
И двуетажна „затворена“ северна офисна фасада, откъм улицата – с подход към офисната част и дискретен вход към жилищната такава.
Експериментираме с това, колко точно да е затворена задната фасада, с различните материали и оформяне на подходите към офисна и жилищна част.
 
Избран остава вариантът, който собствениците оприличават на отворена книга – с жилищен втори етаж, отворен към природата, затворен към града и външните посетители; и противоположно - офисен първи етаж – отворен към града и гостоприемен за посетители.
Семпло, просто, еднозначно – сливане с природата и пропускане на жизнената й сила вътре в дома, постигайки с това уют и истински оазис в недрата на динамична София.

 

А към града отношението ни е делово – гостоприемно отворен офис и дискретно прикрит жилищен вход. И двете функции са само на един етаж разстояние. Какво по-хубаво? Мечтата на всеки работещ столичанин.
Така едно чудесно намерение се реализира в изпълнение. А как - очаквайте да разберете скоро ;)
Дали фасадата ще бъде изпълнена с дърво, мазилка или ламарина, следва да разберем. Коя си избрахте?

 

Дотогава, предоставяме на вашето внимание вариантите, през които премина проектирането, докато се достигне до финалния.