Loading

Cityscape - архитектура, проектиране, дизайн

PHS34

Тип: къщи | Място: София, България | Период: | Статус: в строителство | Клиент: частно лице

PHS34

Къща в София? Да, мечта, а защо не и реалност!
Ще излезем на светло с къщата на младо свободомислещо семейство, което просто иска да заживее в свой дом. Изминахме съвместно пътя на проектирането, за да се радваме на строителството й тази пролет.
Ситуирането на сградата е обусловено от конкретната ситуация – улицата, по която достигаме парцела, се намира от юг. За да запазим южния двор озеленен, без застрояване, разполагаме къщата в северната му част, като пешеходно и автомобилно го достигаме по алея. Така входът към дома е от западната му фасада.След като определихме местоположението спрямо парцела и подходите, пристъпихме към функционалното разпределение.Всичко започна от мечтата за свой дом. Визуализирахме я със скици, за да достигнем до основното формообразуване.Семейството пожела двуетажна къща, в която на първо ниво се намират общо дневно пространство, което да съчетае функциите на хол, трапезария и кухня с килер. В него има достатъчно място за спалня за гости.
На второто ниво  е ситуирана родителската спалня в пряк достъп до обширен дрешник и своя луксозна баня. В близост са двете детски стаи, отделна баня, мокро помещение и килер. Родителите разполагат с обширна тераса, служеща за навес над външната дневна на долния етаж.
Всички спални са ориентирани на юг към най-хубавото изложение и с прекрасна гледка към озеленения южен двор.
Мечтата за дом е силно вдъхновяваща. С всеки наш проект, съпреживяваме бляновете на клиентите си и се впускаме заедно в общо приключение за намиране на оптималното вълнуващо решение. Това ни провокира да търсим многообразни решения и да ги предлагаме... често с помощта на макети.Работни и съвсем набързо сглобени, макетчетата са достатъчно красноречиви да покажат намеренията ни. А ако някое си заслужава, продължаваме да го развиваме с визуализации.
Тук са разработени доста варианти, с различно формообразуване на обемите и използване на разнообразни съвременни материали.
 


В този вариант експозираме едно по-традиционно третиране на фасадите със скатен покрив.
 

 
Разглеждаме втори вариант с плосък покрив, който придава по-съвременна и модернистична визия на фасадите. Първото ниво е максимално широко остъклено, за да предостави обхватно сливане с околната среда отвън.Така то е сякаш прозрачно, безтегловно и ненатрапчиво подчертава втория етаж, в чийто обем на фасадата се редуват плът и отвори. Вертикални стени от габиони категорично обединяват двете жилищни нива и придават стегнатост на композицията.Вътрешната и външна дневни „лягат“ на терена и се преливат неусетно към зелената поляна, на която безгрижно и безопасно да играят децата. Родителите винаги могат да контролират игрите им от балкона на спалнята си. За тях е успокоение да могат да „хвърлят едно око“ и винаги да имат връзка с малките палавници. В този дом това е напълно възможно от всяка негова точка, посредством големите остъклявания и ориентиранността на всички основни помещения на юг към дворното пространство.Изпробваме и друг вариант с по-плътно въздействие на обема на горния етаж, обгърнат от обща плътна „черупка“, която левитира над безтегловния първи етаж.


 
Изпробваме какво ще бъде въздействието, ако целият горен обем има дървесна облицовка.Една къща може да бъде наистина разиграна в безброй планове. Представяме още един вариант, на който отделяме по-специално внимание. В него второто ниво има равномерен растер на плът и отвори, които преминават от стенни в покривни, пропускайки изобилие от дневната светлина  и през таваните на спалните помещения, с което придават допълнителна лекота и простор в тях.За финал нека ви покажем още един вариант с различно въздействие.
Тук използваме съчетание от мазилка, дървесна и каменна облицовка, с което къщата получава по-раздвижен вид и всяко помещение е подчертано по индивидуален начин.Всеки вариант третира всъщност едно и също функционално решение на къщата. Разиграването в различни обеми и с различни материали е достатъчна основа за разработване на многобройни визии на сградата.
Последният вариант, със скатни покриви и голям общ обединяващ комин, преминаващ през двете нива, е избраният от клиентите ни.
Вече строим. Очаквайте скоро снимките от реализацията. Ще ви очароват!