Loading

Cityscape - архитектура, проектиране, дизайн

PHS33

Тип: къщи | Място: Габрово, България | Период: | Статус: технически проект | Клиент: частно лице

PHS33

Прекрасен фамилен дом в голям имот в Габрово съвсем скоро ще приюти своите стопани в прегръдката на вековна гора.Към къщата достигаме от югоизток по извита пешеходна алея, която ни води централно към сърцето на дома. По странична, насипана с чакъл алея можем да стигнем с автомобил до двоен гараж, разположен в партерното ниво.
За младото семейство с деца сме се погрижили да има всички удобства: достъпът е от теренното ниво, така че да прелива безопасно чрез веранда към обширния зелен двор. Всички основни жилищни помещения на двата етажа гледат към двора на юг.
Входът е защитен от лоши атмосферни условия благодарение на хлътването навътре, под еркера на горния етаж. Оттам попадаме в разпределителен коридор, откъдето достигаме дневната зона и кабинета на запад, а на изток гостната, гаража и работилницата. Логично е разположението на помещенията за външни посетители, в близост до входа. Непосредствено от двете му страни е кабинетът за работа, усамотение и размисъл и спалня за гости.Дневната, трапезарията и кухнята заемат ъгловото югозападно пространство в партерния етаж и излизат на просторна веранда към зеления двор. В западната й част разполагаме барбекю, скрито под надвесения еркер на горния етаж, където семейството да отпочива в летните вечери. Дневната част е ситуирана в общо пространство с трапезарията и само лека плъзгаща преграда ги разделя от кухнята, граничeща с малък склад. В това основно жилищно пространство, което събира цялата фамилия, са намерили място и уютна камина и дори йоника за музикалните хобита на обитателите си.Вторият етаж помества всички спални, на родителите и трите им деца. За щастие тук не се пести пространство, както се случва често в жилищното проектиране, и има място за всичко.  Широка, удобна и луксозна е родителската спалня с изглед на юг и запад, разполага с мека мебел, на която стопаните да отдъхнат след дългия ден. А нощем ги пренася в друг свят – този на безкрайната Вселена. Сънят под звездите осигуряваме, като разполагаме обширен покривен прозорец точно над семейното ложе – лукс, романтика под шума на дъжда и поглед към безкрайния небосвод – далеч от всички грижи. Едва ли има по-добра почивка.  Комфортът е допълнен от просторен светъл дрешник и голяма баня с горно осветление.
Стаите на трите деца са също така широки, луксозни, със собствени дрешници и собствени бани, осветени с естествена светлина, посредством покривни прозорци. Не може да не отбележим великолепното разположение на всички спални – на юг и с тераса към двора, обгръщаща целия втори етаж за максимално удобство. Дори пералното помещение има своята собствена тераса, ситуирана на покрива на гаража. Стопаните пък разполагат с втора обширна тераса и на запад, над барбекюто, откъдето да съзерцават романтичните залези.
Всеки в този дом е значим и има своето лично обособено пространство, към което е подходено с еднакво внимание.Северната част на къщата обобщава помещения с обслужваща функция, каквито са откритото еднораменно стълбище, мокрото помещение, кухнята, склада, дрешниците и някои от баните.
Макетът е средството, с което можете да усетите мащаба на имота и къщата в него.Ситуирана в огромен зелен двор, заобиколен от гора и поляни, сградата дори изглежда малка, а всъщност е един широкоскроен дом, без ограничения откъм пространство и свобода - дом, изцяло потопен в природата.Полетът на мечтите можете да проследите в последващите варианти за архитектурна визия.С дървена облицовка или третирана с мазилка, къщата може да бъде облечена с най-различни дрехи, без да губи същността и качествата си.А защо не и подчертана от мощна стена с габиони – за фон на семплият й бял обем.Всичко е възможно, стига да го желаем. Само е нужно да се отпуснем, да полетим, сякаш носени от крилата на детско хвърчило.
А стопаните пожелаха домът им да е облечен с тухлена облицовка, който най-много хармонира на техните мечти.И ето, вече са пред прага на новия си дом, готови да се потопят в уюта му.