Loading

Cityscape - архитектура, проектиране, дизайн

VMV08

Тип: жилищна сграда | Място: София, България | Период: 2019-2022 | Статус: в експлоатация | Клиент: частно лице

 Многофамилната жилищната сграда „VMV Residence се намира в добре устроения и разработен жилищен квартал на град София – „Дианабад“. Обектът е разположен в ъглов имот на две улици – главната за квартала ул. „Никола Габровски“ и ул. „ Свети Пимен Зографски“.В съседство е и спортен комплекс „Диана“

 
Сградата е разделена на пет отделни жилищни секции и разполага със 122 жилища. Предлаганите жилищни площи са разнообразни като формат – двустайни, тристайни, четиристайни и многостайни апартаменти, в някои от секциите последните етажи са решени като мезонети.


Срадата е разположена по контура на имота и затваря вътрешен южен двор, богато озеленен и  с контролиран достъп само за живущите. Апартаментите на първия жилищен етаж са с непосредствен излаз към зеления двор.

Обемното решение на обекта е продиктувано от функционалните нужди на всяко отделно жилище. Избран е терасиран модел за сградата, което прави всеки етаж уникален. Това позволява всички дневни помещения, разположени на юг и запад, да са изложени на богато слънцегреене, без да се засенчват от горните нива.

 Спецификата на конструиране на сградата и плавното отдръпване на всяко следващо ниво дават възможност терасите да са полупокрити и едновременно с това достатъчно отворени, което съчетава усещането за простор и уют.

Избраните фасадни материали са съобразени с цялостната динамика за сградата. Категоричните бели ленти, които следват всяка дневна, са изпълнени като окачена вентилируема фасада от композитен алуминиев материал. Тяхната лекота и игривост изпъкват на фона на строгите черни обеми, решени отново с вентилируема окачена фасада от керамика. Мащабът на керамиката носи допълнително усещане за детайл и обем на фасадата. Терасираното конструктивно решение допълнително разбива сградата на по-малки обеми, съизмерими с човешкия мащаб.

       
Всички дневни, са остъклени с френски прозорци, a тераси пред тях – превърнати в място за външна дневна. 


Пешеходните пространства около сградата плавно преливат към тротоарите. Достъпът до всеки вход е широк и визуално подчертан със средствата на архитектурата и графичния дизайн.

 

 Стъклените парапети олекотяват визуално сградата и допълнително разширяват обхвата на гледката от всяка дневна на юг към планината и към динамиката на града.
 Общественият партер към ул. „Никола Габровски“ е достъпен по просторна алея, отделена от улицата посредством богато озеленяване.

 

Всеки отделен вход има индивидулно излъчване и отличителен цвят, който е в хармония с общата концепция за чистота и комфорт на детайла. Важен акцент са визуалната комуникация с обитаващите, лесната ориентация, удобството на ползване, които създават усещането за индивидуалност и отличимост на всеки сегмент от жилищната сграда.

  Повечето спални са обърнати на север и изток, обемите им са по-затворени, за да създадат у обитателите усещането за интимност.

Отделните правоъгълни обеми са изпълнени като кантактна фасада – топлоизолация с мазилка, с добавени декоративни дървени ламели в бяло.