Loading

Cityscape - архитектура, проектиране, дизайн

VMV07

Тип: жилищни сгради | Място: София, България | Период: 2016-2020 | Статус: в експлоатация | Клиент: частно лице

VMV07

Проектът за свободно стояща многофамилна жилищна сграда е сътворен за дългогодишни наши клиенти, с които работата ни спори отлично. Архитектурно се постарахме да внесем разнообразие в изобилието от блокове в София с архитектонична конструкция, същевременно запомняща се и отличителна от околните жилищната структура. Сградата е с осем типови жилищни нива, аптека на приземно ниво и подземни гаражи.
Търсенията ни в различни посоки доведоха до няколко варианти. Характерните акценти напомнят квадратни пиксели по фасадата. Големи остъклявания олекотяват структурата в приземния етаж и по височина във вертикалните комуникации.В представените решения предлагаме третиране на акцентите в цвят или с дървесна облицовка.
При оформянето на външните фасади използваме няколко различни материала - емайлирано стъкло за окачената фасада, тип капачкова, триплекс по детайл; за окачената вентилируема фасада - плоскости от HPL, както и конвенционална бяла пръскана силикатна мазилка. Топлоизолацията се осъществява посредством минерална вата при окачената фасада и EPS /XPS в участъците с мазилка.Разиграни са варианти, в които се проследява различното въздействие на разположението и големината на прозоречните отвори.На всеки етаж са развити по 7 апартамента в двете крила на сградата.Ще ви запознаем подробно с апартаментите от крило А. Едноспалният апартамент е тип 1. Към него сме предвидили входно антре, баня, килер, дневна с кухненски бокс, спалня и лоджия към нея, която е достъпна  и от дневната с кухненския бокс. Трите помещения са в непосредсвена функционална връзка и имат южно изложение.Другият едноспален апартамент, тип 2, е със следното разпределение: от входа директно се влиза в общото пространство на кухненския бокс и дневната. Организирани са баня, дрешник и самостоятелна непреходна спалня. Всички първостепенни функции на апартамента – дневна и спалня, са отворени на юг посредством окачена стъклена фасада.В двуспалните апартаменти от тип 3 се предвиждат коридор, две бани, дрешник, две спални, дневна с трапезария и кухненски бокс и лоджия, достъпна от една от спалните и дневната. Дневната с кухненския бокс са разположени на ъгъл и имат южно изложение и западна фасада. Двете спални са с изцяло западно изложение. Дневната и едната спалня имат излаз към западната лоджия.Тип 4, двуспален апартамент, предвижда коридор, баня, тоалетна, дрешник, две спални, дневна с трапезария и кухненски бокс и лоджия. Дневната с кухненския бокс и лоджията са с непосредсвена функционална връзка и западно изложение.
Едната спалня също е със западно изложение и излизане на лоджията. Втората спалня е с преобладаващо изложение на север, но има богато остъкляване по източната си стена.Във второто крило Б разполагаме два типа апартаменти – едно и двуспални.
Общо сме проектирали 56 бр. апартамента като за 35 бр. от тях има осигурен покрит паркинг, а 21  паркоместа са изцяло открити.
В сутерена на сградата сме предвидили три  отделни помещения, решени като гардероби за велосипеди.Крайният резултат ще разберете от реализирането на обекта, с което подробно ще ви запознаем. Едно е сигурно - в тези съвременни жилища ще се живее комфортно и приятно, а градът ще се обогати с нов свеж и съвременен силует. 

Ето го и него :)