Loading

Cityscape - архитектура, проектиране, дизайн

SERDIKA

Тип: конкурси | Място: София, България | Период: 2019 | Статус: конкурс | Клиент: NEPI PROJECT ONE

Съвременният търговски център е неизменна част от делниците и щастливите събития на забързания човек от големия град. МОЛЪТ е търговска улица, място за забавление и общуване, уютна трапезария и културен център. В този смисъл организацията на общите пространства и тяхното визуално въздействие са основните средства, които правят различните функционални зони познаваеми, удобни и желани.
Как общата организация на един мол може да създаде у посетителите усещане за хармония, разпознаваемост на конкретното пространство и в същото време да привлича с възможностите за творческа изява и развлечение:
– емоционално и комфортно място за срещи, разходка и общуване
– уютна и удобна обстановка за пазаруване, възстановяване и забавление
– приобщаване към културната и природната среда на града – история, градски легенди, забележителности
Провокирани от знаковото име на търговския център и водени от желанието да
създадем глобална архитектурно-социална концепция за всички пространства,
стигнахме до простия извод – СЕРДИКА Е МОЯТА СОФИЯ. 
Защо? 
Според нас динамиката, разнообразието от дейности и функции в търговския център прави ясна препратка към пространствата и организацията на големия град. Желанието ни бе да създадем цялостен и интересен дизайн за всички общи пространства, като им добавим практическа и емоционална стойност чрез връзка със знакови зони на столицата.

Търговските центрове са място за общуване и срещи, които най-често са свързани с по-продължително или по-кратко изчакване. Тягостното взиране във входа, продължителните уточнения къде точно се намираме могат да бъдат избегнати чрез логичното и идейно трансформиране на околната среда:
Приемното пространство на мол Сердика откъм ул. “Попова шапка” може да посреща с уют, да бъде фоайе, а не просто транзитен сектор, който човек иска бързо да напусне. Чрез средствата на дизайна променяме преходната зона в удобно и лесно разпознаваемо място за срещи, разговори и изчакване. Отличителната визия категорично позиционира посетителя и дава отправна точка, създава конкретна емоционална нагласа. Емблематичната за София централна част,  националният стадион и Борисовата градина са любимо място на много хора, ето защо ги приложихме като основен маркер при входа на сградата.
“Чакам те до стадиона в Сердика... Не бързай! Карай внимателно! <3

Вдъхновени от града и най-разпознаваемите за София места, решихме да заменим традиционния типов дизайн на обединяващите пространства със симулация на знакови градски такива, като им придадем добавена функционална стойност:
– места с възможност за вграждане на устройства за зареждане на телефон/таблет (маси, облегалки и др.)
– комбинация от цветове и материали, които да създават уют и настроение, желание за по-продължителен престой
– различна ергономия – повече комфорт за отдих и наслада
– категорична разпознаваемост на всяка зона, респективно по-лесна ориентация в рамките на голямата сграда
Разработени са две примерни зони за отдих, за да покажем колко различни и същевременно обединени от общата архитетурна идея могат да бъдат те.

Придържайки се към идеята да създадем в Търговския център аналогия с града, се опитахме с прости средства да преобразим транзитните коридори към тоалетните на мола. Тъй като коридорите са достатъчно дълги, а пък историята на София богата и интересна, решихме, че можем да създадем забавни културни изживявания за посетителите. На примера по-долу пресъздадохме една любима градска легенда за София, за да илюстрираме нагледно преобразяването на пространството. Предложението включва и нова облицовка от бяло закалено стъкло по стените на коридорите, което ще ги направи по-устойчиви и лесни за поддръжка във времето.

В заключение, искаме да ви представим и нашето концептуално виждане за “ротондите”. Отново заложихме  на идеята за малко по-интерактивни коридори, заедно с едно итересно съоръжение за предвижване - пързалка!