Loading

Cityscape - архитектура, проектиране, дизайн

VMV05

Тип: хотели и ресторанти | Място: София, България | Период: | Статус: в експлоатация | Клиент: частно лице

VMV05

За новата модерна визия на традиционен български ресторант ще ви разкажем в следващите редове.
В този проект предаваме вековните послания на българския народ по необичаен начин - компилираме в съвременните архитектурни системи и материали графично изображение на шевици. Поглед в бъдещето, развитие, новаторство – такава е архитектурата в проекта ни, тъй като у нас традицията все още налага битовите ресторанти да са в характерен стил и много малко архитекти и дизайнери се осмеляват да излязат извън тези наложени рамки. Ето, че ние сме едни от тях. Проследетете полета на нашето въображение.С огромно уважение към българския дух и традиции вплитаме българската шевица още във фасадата на ресторанта. За целта перфорираме материала, акцентирайки шевицата със скрита светлина. Бялата фасада излъчва лекота, подчертана от графитените тъмни плътни участъци, а променящата се в цветовете на националния флаг светлина подсилва ефектното въздействие.Красотата на българската шевица изпъква с невероятното си обаяние и елегантност върху изчистените прости обеми и графичния фон. Посланието й е запомнящо се. В шевиците са закодирани символи за здраве, любов и благоденствие. Те символизират хармонията в света и човешкото поведение. Древните символи пазят, лекуват и крият тайни. Основният им цвят – червеният, за българите символизира майчината кръв и продължението на живота, пази от „лоши очи“ и уроки; белият цвят изразява чистотата, нетленността, неопетнената младост и божествената светлина; а зеленият – вечно възраждащия се живот и дървото на живота.В тези основни цветове се променят вплетените във фасадата шевици: бял, зелен, червен, като националния ни трибагреник.

Ефектна в изчистените си форми, въздействаща семпло, сякаш дантела, избордирана с нежно осветени шевици, ефирността на фасадата е толкова привлекателна, че няма как да не отбием от пътя, за да се потопим в приятната атмосфера на ресторанта. Заповядайте с нас да почувствате иновативното въздействие на българския фолклор.Още от влизането сме прегърнати от уюта на древните символи и се потапяме в тях, за да чуем тяхната история.Класическото третиране на интериора в черно и бяло, контрастът между матови, отразяващи, огледални и повърхности с принт на шевици придава луксозна стойност и ни въздейства достолепно още с посрещането.В следващия миг попадаме директно в залата за хранене, светла, просторна и изчистена.Усещането за лекота и ефирност се допълва от регулярния растер на бели текстилни щори по тавана. Барът също е подчертан с фолклорно изображение.Ненатрапчив фон с чувство за духовни послания.Масите са сепарирани в отделни зони чрез платна от щори, с бордерии, които се спускат от тавана и внасят допълнителен уют.Ефектен реверанс поднасяме и чрез българската черга от светлина, която ни облива от тавана в специални моменти, за да ни припомни родния колорит.А в другия край е разположен детският кът. Завихряме и се понасяме в полета на детското въображение......през стълбата към горното ниво, която резонира на интериорното оформление на тавана. Бяла и прозрачна, тя ни пренася  безтегловно към летящите балони - нежна приказка от осветителни тела.

От залата под еркера на детския кът е обозрим главният подход, акцентиран в светлина.Фасадите на ресторанта са с плъзгащи витрини, които се отварят изцяло в хубаво време, за да прелеят в пространството на градината и външния ресторант. Така, при масови събития, сватби, юбилеи, празненства, клиентите могат да бъдат заедно в ритмите на хорото и танците.Ефирни надиплени тенти ще ви засенчват в уютните сепарета, отново под знака на българската шевица.За приготвянето на вкусните гозби и скара на разположение в покритата градина е барбекю бар.Цветовото решение в черно и бяло подчертава топлото въздействие на вкусните ястия приготвени там.Идеално изчистени обеми в графитено сиво.
Категоричност, контрастирана от нежност в бяло, и препратка към противоположностите на мъжкото и женското начало, преплетени в едно.Помещенията за освежаване са с модерен интериор и категорично подчертаване на зоните за мъже и жени в подходящо избрани за това цветове, пак в модерни тоналности на цикламеното и тюркоазеното.
В елементите на осветлението, обгръщащи плота, съзираме фолклорния лайт-мотив на целия обект.

Завършваме презентацията на новаторския български ресторант, място, където обезателно ще се завърнем отново.А ето го и него, вече реализиран! Заповядайте!