Loading

Cityscape - архитектура, проектиране, дизайн

Canaan

пътешествия | Дата: 09 Март 2010 | от Гергана Милушева

Канаан, ако все още се чудите, е Обетованата земя, Обещаната земя, основата на света. Или поне така казва стария завет, Тората, в която вярват евреите….

3300 години преди Христа (колко неприлична датировка, имайки предвид, че Те не Го смятат за Месията) Мойсей театрално превел еврейското племе през Червено море, после героично пресекли пустинята, за да стигнат Там – в земите, които Господ е обещал да бъдат техни forever and ever….

Canaan

какви земи, а?!! – днешен Израел

ще ви разкажа за държавата Израел, през 21 век; което неизбежно изисква да ви разкажа и за диаспора, холокоста, военно присъствие, религии, малко етническо напрежение и много история…

този път (като никога до сега) отиваме на гости, да бъдем честни – на сватба! та има и малко inside story…

Полетът ни за Тел Авив е определен за 11 ч. сутринта и, изрично предупредени да сме 3 часа по-рано на летището, се изсипваме в 8ч със сънени очи на терминал Заминаващи. Чек-ин-а е отворен. Пред гишетата има заграждения (заемат половината зала) и още като минеш те поема един симпатичен младеж със странни въпроси и малко листче, на което скришно си записва нещо. За първи път ли отивате в Израел? Сам ли пътувате? Какви са отношенията ви? Сами ли си опаковахте багажа? Къде беше багажа ви след като го опаковахте и до този момент? От колко време сте заедно? Има ли в багажа ви нещо, което не е ваше? Носите ли нещо за някого? Сами ли опаковахте багажа си?…. казват, че ситуацията в момента е много по-лека от онова, което е било преди няколко години. И все пак… Чек-ин. И отложен полет с два часа и половина (подозирам – нарочно).

Пристигаме в Тел Авив привечер, след цял ден прекаран на международната територия на летища и самолети.

Canaan

25 градуса, палми и синьо небе

Canaan

топло посрещане и кратка разходка до близкото центърче, преди да се е почнало (яденето)

Canaan

всъшност аз съм единствената жена на въпросната вечеря; сватбата е в другиден, а тази вечер мъжете и жените са разделени – “женско и ергенско парти”, провеждани съответно в дома на младоженеца и на булката; за мъжете партито е просто обилна вечеря в разширен състав – гордият татко на младежа, брат му, чичовци, приятели, наборници от казармата… и аз.(!) вечерята завършва в двора с наргиле в очакване да се завърне нежната част от семейството.

при нея (нежната част) нещата са доста по-други; всички дружно отиват на някакво специално място, където булката бива “пречистена” преди сватбата:

Canaan

Canaan

(добре че е топло, та не успяват да простудят горката девойка)

следва специфичен женски кокошарник

Canaan

на сбирката присъства и цялата челяд, която не може да се грижи сама за себе си

Canaan

Canaan

жените се прибират, на по чаша превъзходен чай скалъпваме набързо план за на другия ден, включващ неприлично ранно ставане и – по леглата!

еврейската закуска е нещо като еврейската вечеря в здравословен вариант:

– пресни зеленчуци в неограничени количества и разновидности,

– сирене за мазане с доста ниска масленост (5% средно, 9% максимум),

– омлет с МНОГО праз или някаква друга зеленилка,

– странна, но доста вкусна, разновидност на кашкавал/европейско сирене с дупки, мноооооого тънко нарязано

– никаква разновидност на йогурт (горката аз! първата сутрин си останах гладна),

– нес кафе.

не пийте нес кафето. пийте чай. по-добре им се получава.

по кафенетата има еспресо все пак, ако душицата ви не може да оцелее без вълшебната напитка…

следва