Loading

Cityscape - архитектура, проектиране, дизайн

LANDCOMP

Тип: неясен | Място: Бургас, България | Период: 09.2015 | Статус: концепция, конкурс с покани | Клиент: частно лице

Прелюбопитна задача.  Захванахме се с нея вследствие на директна покана, звучаща така:

„Притежаваме поземлен имот/дворно място/, находящо се в центъра на гр.Бургас. Налице е влязъл в сила подробен устройствен план с всички показатели за имота. Желаем да инвестираме в модерна сграда, която да носи в себе си стил и артистичност, удачно съчетани с функционалност и добра търговска реализация. В опит да разбием утвърдената практика решихме да потърсим експертно архитектурно становище, не само в строго проектната част, а още в предварителните проучвания и изработване на концепцията за сградата. След анализ, извършен в интернет пространството, се спряхме на архитектурни бюра с оригинални проекти и отлична репутация. Неоценима помощ в нашия подбор ни оказа арх. Антоние Манолова, редактор в списание „Абитаре“.

С настоящото писмо си позволяваме да Ви поканим, в случай, че идеята представлява интерес за Вас, да ни партнирате в първоначалния етап на нашата инвестиция при възможно продължение. Нашите условия са следните:

Бихме желали да получим концепция за сградата, съобразена с градоустройствените параметри на сградата, местоположението й,  даваща възможност за стилно и запомнящо се въздействие и, разбира се, отчитаща добрата търговска реализация на обектите в сградата. За нас концепция би означавало описание на вида и предназначението на сградата и обектите в нея, съгласно Вашата визия за нея, придружено с мотивировка на решението Ви. Високо бихме оценили една или няколко рисунки или ескизи, които да визуализират идеите Ви.“

не можахме да устоим !!!

Ето накратко какво сътворихме:

анализ на ситуацията

LANDCOMP

LANDCOMP

малко нахвърляни идеи

LANDCOMP

LANDCOMP

и вариантите, които сметнахме за приложими:

LANDCOMP

утилитарност с ведър дух

разположената пред сградата градинка ни провокира да търсим офисна функция, максимално преливаща към
обществено-парково пространство, към място за срещи и разговори – да придадем живот и енергия на едно
относително скучно и некомуникиращо със средата си градско присъствие.

за да позволим на парка да навлезе в иначе строгия и утилитарен офис си позволихме кардинално да
изтърбушим партерното ниво – като по този начин насочим обществения живот, който вибрира в площадното
пространство да навлезе естествено в приемната зона; прехода между публично и частно става удобни
за изчакване стълби – пейки, частното придобива откритост и отвореност на публично; в същото време
чисто функционалната необходимост от приемна рецепция, мини-кафене-сетъринг зона и място за изчакване,
информация и охрана, от което всеки офис се нуждае, продължават да намират своето място; откритостта и
прозрачността на партера придават на офиса модерно, атрактивно и ведро лице, характерно за съвременните
open-офис-концепции, като в същото време не страда функционалността на обикновеното работно място,
заемащо следващите етажи.

целия партер е подвигнат над нивото на околното пространство така, че да създаде усещане за преход, без
да се загуби визуалната връзка с площадчето; стълбите могат да бъдат използвани и като мини-амфитеатър,
обърнат към градинката, и като места за изчакване, и просто като удобно наблюдателно място да изядеш
обяда си на открито и да се социализираш с колегата от горния етаж.

в желанието ни да постигнем ажурност, лекота и прозирност на обема на офисите, без да нарушаваме
функционалността на работните места в тях, ги облякохме в огледална обшивка – от една страна като
реверанс към околната застройка, от друга – като средство за постигане на максимална лекота и ведрост в
зоната на приемното пространство.

LANDCOMP

LANDCOMP

LANDCOMP

спортно предизвикателство

съществуващото парково пространство пред сградата ни вдъхнови да отворим сградата и нейната функция изцяло навън; морският дух на града решихме да допълним със стръмен каньон и да провокираме жителите и гостите на Бургас да превземат своя връх.

сградата е с чиста функция на спортен център; ядрото е плътна изкуствена стена за катерене, деликатно защитена от прозрачното стъкло на фасадата; различен и нетрадиционен за мястото е този пейзаж с идеята да не остане незабелязан, да се превърне в емоционален център както за любителите на планинските отвеси, така и за случайния минувач, който не може да остане равнодушен пред скалния исполин.
помислили сме и за любителите на по-традиционните спортове; с чудесен изглед към стената за катерене и активната градска среда сме разположили няколко нива за фитнес и групови занимания; за да може всеки да поглези душата си е предвидена и спа-зона.

LANDCOMP

LANDCOMP

LANDCOMP

бургас – модерен и традиционен

концепцията за тази сграда се появи след подробния анализ на съществуващата градска среда – тази, непосредствено около площадното пространство, и тази, характерна на централната част на Бургас, разположена в близост.

сияещият бял монолитен камък на обществените сгради – общината и общинската администрация, операта, сградата на САБ, сградата на съда, както и блестящият образец на социалистическата архитектура – административната сграда от другата страна на улицата – предизвика търсене на форма, чието звучене да хармонира със средата, без да се загуби в нея, да отчете характерното звучене на града, напомнящо цвета на бял искрящ плаж на фона на лазурно синьо небе.

градоуствойствените параметри на приетия РУП, от друга страна, определят сграда, която е доста надребнена и накъдрена, в резултат от търсенето на максимизирана застроена площ на и без това малкият пацел; сграда, построена по параметрите на РУП-а, би била доста нехармонична и начупена, от което тя би загубила, изчезвайки в общата бъбривост на околната застройка.

смятаме, че обобщената чистота на формата, изплуваща от земята, заедно с фините реплики към образците на съвременната бургаска архитектура, създават запомнящия се облик на рядък скъпоценен камък, който едновременно се откроява и се вписва в общото звучене на града.

LANDCOMP

LANDCOMP

за нас работата по тази задачка беше като глъдка свеж въздух; благодарим за предизвикателството!