Loading

Cityscape - архитектура, проектиране, дизайн

FFO3L

Тип: интериор на лоби-бар | Място: София, България | Период: 02-05.2015 | Статус: изпълнениe | Клиент: ЕВРО-ХАРТ ЕООД

Наши клиенти се обърнаха към нас с желание да реконстуират входното пространство на своя офис.

Към дадения момент в него се помещаваха рецепция при влизането, централен лоби-бар, меко сядане и маси за консумация, вход към съседния ресторант, както и зала за срещи. Твърде много разнородни функции на едно не голямо пространство, пресичащи се потоци на служители, клиенти на барчето и ресторанта и изчакващи пред залата. Помещението се нуждаеше от намеса.

FFO3L

Интериорното  оформление също беше противоречиво. Издържало няколко ремонта, лобито носеше следите на всяка реконструкция, без обаче някой да си е поставял за цел цялостното му решение.

Ретро дизайн се биеше с по-скорошната изчистена визия на рецепцията, дърво и иноксови елементи допълваха какофонията от стилове и материали.

FFO3L

И така, в нашето предложение имахме намерение да дадем почивка на сетивата си, да изчистим всички цветове и да подредим разнородните функции. Запазвайки мястото на рецепцията, срещу нея организирахме мекото сядане за посетителите. Преместихме централния бар, който запречваше пространството в най-отдалечения край, отказвайки се окончателно от страничното влизане към ресторанта. Пред новия бар оформихме кафе с маси и столчета със собствен вход, така че да не се налага външните посетители на кафето да минават през цялото лоби. Залата за срещи се сдоби със собствена зона за изчакване с удобни кресла.

Веднъж изчистили функционалното решение, оставаше да помислим и за дизайна.

Комбинацията черно-бяло е класическа, тя дава безкрайни възможности и винаги изглежда стилно. Търсехме известна строгост и по-офисно звучене, така че избрахме да боравим с уедрени обеми в черно и бяло, разнообразявани от декоративно геометрично третиране на плоскостите. Големите колони, прорязващи цялото пространство, облякохме в огледало, за да се „стопят“ визуално.

На базата на тези общи насоки, започнахме работа по различни варианти:

FFO3L

 

FFO3L

Множество кръгли перфорации разбиваха монотонността на дългите обеми. От тях струеше светлина.

FFO3L

Декоративни решетки със същия мотив разделяха функционално пространствата, но оставяха визуалната връзка.

FFO3L

Друга насока пробвахме на базата на триъгълен растер. Добавихме и малко цвят. Изборът му не бе случаен, този цвят послужи за акцент на горните офисни етажи.

FFO3L

По-изчистена геометрия, уедрен растер.

FFO3L

Зоната на кафето:

FFO3L

Изчакването пред залата за срещи:

FFO3L

Мекото сядане пред рецепцията:

FFO3L

И като стана дума за зелено, много ни се прииска да оживим още малко цялото пространство. Позволихме си да предложим кутии с естествена зеленина в офисното пространство и закачливи детайли с изкуствени тревички по елементи от интериора. Така се оформи следващият вариант:

FFO3L

FFO3L

И макар да обръща представата за офисно пространство с главата надолу, този вариант носеше много свежест!

FFO3L

FFO3L

FFO3L

Поиграхме с различни начини на третиране на повърхностите, въртейки се около една водеща идея.

А в крайна сметка, одобреният вариант бе следния:

FFO3L

Линейни осветители пълзят по гладките тавани и слизат по стените. Квадратни модули във всякакви размери перфорират плоскостите. Мебелите не са надребнени. Фините перфорации са запазени за декоративните елементи. Огледалните колони се изгубват визуално.

Лоби-барът:

FFO3L

Визуално отделяне на кафето от работната зона:

FFO3L

Изчакване пред залата за срещи:

FFO3L

Мекото сядане пред рецепцията:

FFO3L

Зоната за изчакване и поглед към бара:

FFO3L

Вградена витрина за плодовете за фреша:

FFO3L

Тук приключва нашият разказ за този толкова необходим ремонт. А как се справихме в действителност с него, ще ви разкажем съвсем скоро

Следва…