Loading

Cityscape - архитектура, проектиране, дизайн

Пътешествие из света на естествените строителни материали.

архитектура / строителни материали / пътешествия | Дата: 17 Май 2012 | от Красимира Митова

Рано е, слънцето още не е изгряло а ние с Тони бодро и щастливо се отправихме на път. Пътешествие из света на естествените строителни материали.От София до Белоградчик се сменят всички сезони през април. От едва приключила зима в София, през есенно зимни пейзажи в Петрохан, до развихрила се пролет в Белоградчик.

Пътешествие из света на естествените строителни материали.Отивахме да съберем знания и впечатления за една различна архитектура, рязко отличаващата се от масовото леене на бетон, армиране и строителна химия.

Покрай работата си напоследък бях останала с впечатление че да имаш собствена прилично изглеждаща къща е скъпо струващо удоволствие. Лукс, който средно статистическия българин може да си позволи само срещу 30 годишно изплащане на заем и доживотно обвързване с една инвестиция, която е успял да реализира с цената на много лишения. Сега смятам, че собствения дом е право, от което съвременния човек се е отказал като е скъсал връзката си със земята и традицията. За наш късмет има хора посветили се на изучаването на традиционните методи за строителство и съвременното им приложение.

Пътешествие из света на естествените строителни материали.

Един такъв изумителен човек е арх. Гоерги Георгиев. Той е събрал огромно количество информация за строителство с естествени материали от древни времена до ден днешен, от всички крайща на света та дори по нашите земи. Но неговата дейност съвсем не се изчерпва само със събиране на данни по темата. Съвсем по научному  е направил редица опити с различни строителни техники в собствената си къща, с която ще ви запозная по нататък. Това което най-силно ме впечатли е, че цялата тази информация, синтезирана и структурирана, и в голяма степен експериментирана, арх. Георгиев e готов да сподели. Малцина са тези архитекти, които така лесно споделят своето know-how, още повече в област, която е съвсем непозната на повечето им колеги.

Набързо ще спомена за част от материалите които обсъждахме.

Глина.

Изключително благодатен материал за хора с въображение. Подходящ за оформяне на коренно различен архитектурен образ. Пътешествие из света на естествените строителни материали.Къща в Австралия на John Wardle Architects със стени от трамбована глина.

Пътешествие из света на естествените строителни материали.Къща във вилно селище Омая, Гоце Делчев. Стени формовани от влажна глинеста смес (коб).

Пътешествие из света на естествените строителни материали.Къща от пресовани глинени блокове в Индия.

Оказва се, че да строиш с глина (като казвам глина да се има предвид глина и други съставки, без които употребата и в строителството е невъзможна) има много начини и във всички части на света си имат предпочитан. По нашите земи най-често сме я ползвали за пълнеж на сгради с дървен скелет, но по света не са се свенили да изпълняват и сгради с носещи стени от глина. Лошото на глината е, че трудно подлежи на стандартизация. Това е така защото в общия случай тя идва от местно находище (а може и от собствения двор) където състава е различен от всяко друго находище. Въпреки това на места има стандарти за това (Германия, Перу). В Германия дори има такава специалност в университета, където студентите се научават как да разпознават подходящата консистенция на сместта от глина, пясък и вода и как да зидат купол например (нещо което ние си представяме че се изпълнява единствено с кофраж).

Пътешествие из света на естествените строителни материали.Глината може да се ползва и за обмазване и за направа на подова настилка… въобще един универсален материал, който позволява многократна употреба (от кал направени, на кал се превръщат – както в Библейските писания). Освен 100% рециклируемост, много ниска цена и минимални транспортни разходи глината има и други предимства. Оказва се че стени от непечена глина осигуряват стабилни нива на влажност в помещенията поради силната хигроскопичност на материала. Освен това глината има свойството да акумулира топлина, което я прави особено подходяща при големи денонощни температурни амплитуди. Установено е, че слой глина с дебелина 30см предпазва от високочестотни излъчвания (при далекопроводи напр.). Излиза, че този материал осигурява една доста комфортна и чиста среда на обитаване. Разбира се трябва да се има предвид, че глината сама по себе си не е водоустойчива и трябва да се помисли за защитата й от пряко действие на вода.

Камък

Освен за различни видове каменна зидария по нашите земи, поговорихме и за любимите ни каменни плочи на старите къщи.

Дърво

Дървото ни е по-познато, като че ли, но все пак научихме за някои негови приложения, които не биха ни хрумнали.

Например знаете ли, че брезовата кора се е ползвала като хидроизолация за зелените покриви в традицията на северните народи?

Пътешествие из света на естествените строителни материали.

Ето и един покрив, в който дървена е не само носещата конструкция…

Пътешествие из света на естествените строителни материали.

Слама

Не сме обсъждали строителство със сламени бали, а само споменахме сламата като материал за пълнеж и армиране на глинената смес и разбира се покривен материал. Какъвто може да бъде и тръстиката…

Пътешествие из света на естествените строителни материали.

Снимките и информацията са взети от презентацията на арх. Георгиев на организирания от него курс по Земна архитектура в Белоградчик. Курса се проведе в тесен, почти семеен кръг в библиотеката на читалището в гр. Белоградчик и интересното е, че към него интереса беше по-скоро от неспециалисти от колкото от колеги архитекти.

На следващия ден всички бяхме поканени на гости в къщата експеримент на арх. Георги Георгиев.

Пътешествие из света на естествените строителни материали.Кацнала на живописно плато с панорамна гледка във всички посоки,  къщурата е замислена за ателие на собственика.

Пътешествие из света на естествените строителни материали.Посрещна ни кучето “пазач”… което се грижеше за производителността на кокошките. Докато бяхме там събрахме 4-ри яйца :).  Пътешествие из света на естествените строителни материали.

Пътешествие из света на естествените строителни материали.Това е подвижната къщичка на кокошките известна още като chicken tractor.

А това е гледката от ОНОВА място… Пътешествие из света на естествените строителни материали.Което много естествено се вписва в пейзажа.

Пътешествие из света на естествените строителни материали.Но стига с лирическите отклонения, да се върнем към къщата…

В нея архитекта е изпробвал всички похвати за използване на глина, за които ни разказа на курса.

Пътешествие из света на естествените строителни материали.Тук се вижда разликата между пресовани тухли от чист материал и стабилизирани с 5-6% цимент (тези в по-предната част). Тухлите използвани за тези арки са печени и са втора употреба (от някоя разрушена къща в селото). Пътешествие из света на естествените строителни материали.А това са тухли правени в калъп (пресованите с правят на преса). Те се познават по малко по-рехавата структура и повърхностни пукнатини.

Пътешествие из света на естествените строителни материали.Мини купол над бъдещата баня.  Отвора в средата е запазен за да се вгради в него стъкло.

Пътешествие из света на естествените строителни материали.Сводове над спалнята. Тествани са всички възможни похвати за зидане с цел да се изпробват. Зидарите на тези форми никога до сега не са правили подобно нещо, но под зоркото око на архитекта всичко се постига.

Най-радващото в къщурата за мен беше покрива, макар че му се наслаждавах само от растояние.

Пътешествие из света на естествените строителни материали.Растенията по него се грижат сами за себе си. А чакъла по контура се налага по противопожарни съображения.

Накрая домакина ни покани на чаша топъл чай с мед – лично производство.

Пътешествие из света на естествените строителни материали.Организирахме мини четене на архитектурни книги под вдъхновяващата цветна светлина на стъкълцата запечатани в тройния стъклопакет.

Пътешествие из света на естествените строителни материали.Така приключи нашато пътешествие с усещане за пролетна свежест и зелено вдъхновение.