Loading

Cityscape - архитектура, проектиране, дизайн

Wine bar в Прага

архитектура | Дата: 09 Февруари 2012 | от Боянова

Иска ми се да ви представя едно място, което, за съжаление, съм пропуснала при посещението си в Прага (явно пак ще трябва да се ходи ???? ). Вдъхновението за това дойде от тези симпатяги: http://enosiasti.bg/index.php

Става въпрос за един вино бар, по проект на Aulík Fišer architekti.

Wine bar в Прага

Помещава се в партерното ниво на сграда от 19в, в центъра на чешката столица. Основният мотив, който са използвали авторите, прави директна препратка към предназначението на мястото. В същото време, обаче, успява да създаде една динамична фасада, привличаща погледа и, едновременно с това, не компрометира старата сграда, с която съжителства. Представлява и своеобразно лого, отличителен знак на бара. Ето как на практика архитектурата става реклама ????

Wine bar в Прага

Wine bar в Прага

Wine bar в Прага

Същата тема е прокарана и в интериора – подвижен параван скрива шкафа с вина. Използван е основно дъбов масив, както за пода, така и за бара и декоративните елемети. Неговата солидна структура контрастира на тънките стоманени пръти, оформящи стелажи за бутилки.

Wine bar в Прага

Wine bar в Прага

Като цяло, интериорът е семпъл и ненатрапчив. Проектантите са успели да постигнат едно меко излъчване, предразполагащо към дълги дегустции и задушевни разговори на приглушената светлина под звуците на тиха музика.

Wine bar в Прага

На мен лично ми липсва малко контраст, както и бъчвите – май идват вповече, но… въпрос на вкус. А сега, в тази студена февруарска вечер, ви пожелавам “наздраве” и отивам да се сгрея с чаша червено вино ????

Източник:  http://www.dezeen.com/