Loading

Cityscape - архитектура, проектиране, дизайн

мечта-къща

забавления | Дата: 11 Декември 2011 | от Боянова

И така… угасяме лампите, поглеждаме към звездите през прозореца на нашия апартамент (сбъдната мечта ???? ) и започваме да мечтаем… за къщата-мечта…

Първо възниква въпросът “къде се намира?”. Тя е на тихо и спокойно място, отделено от шума на големия град, но достатъчно близо, все пак. Наоколо няма много съседи или, поне, усещането е такова. Надвиснала е над стръмен, горист склон, а под нас е никога неспящият, жив организъм на града…

мечта-къща

Къщата-мечта е светла и просторна, има достатъчно въздух, така че, свободните ни души да дишат и мечтаят наволя… Мисля описанието да е по-поетично и да не ви занимавам с технически подробности, нали в мечтите всичко е възможно и се случва без пречки ???? За това ще кажа, че слънцето нежно те гали, докато се наслаждаваш на чаша чай и лениво се излежаваш на дивана, съзерцавайки кипящия живот под теб (става дума за неделя, разбира се…)

Но да започнем наред… отваряме очи и първото нещо, което правим е да погледнем през прозореца (къщата-мечта има много прозорци), да се порадваме на започващия нов ден.

мечта-къща

После аз бих помързелувала с чаша ароматно кафенце, докато по-активната половина от нас плува в дългия и тесен басейн, надвиснал над ръба на персоналната ни пропаст.

мечта-къща

Дневната е с големи и високи прозорци, а около камината има място за много приятели, с които да се наслаждаваме на по чаша вино в мразовитите вечери. Няма излишни мебели, пространството не е дефицитно и не се налага да се измислят какви ли не еквилибристики, за да бъде усвоено пълноценно ????

мечта-къща

Материалите са естествени, обемите семпли, но въпреки аскетичната, на моменти, простота, пространствата са уютни, изпълнени с мека и топла светлина. За кухнята важат същите принципи, изказани досега… тя е нито много голяма, нито много малка, а точно по мярка, така че да не обикалям като състезател по маратонско бягане, но и да не ми липсва нищо, докато творя върху кулинарните си шедьоври (малко нескромно, но нали си мечтаем ???? ).

Разбира се, нали сме в къща, има и градина с винаги зелена и подкосена тревичка, с много бели розови храсти, за които да се грижа (сигурно има и други растителни видове, но да не задълбавам в чужди сфери). Няма да минем и без барбекю. Както стана ясно, въпреки стремежа ни към социална изолация, компанията на приятелите е винаги желана, а за летните weekend-и един пикник в двора е добро решение. За да си утоля ботаническите страсти, в къщата-мечта има и зимна градина, в която да отглеждам огромно разнообразие от Orchidaceae. В мечтата ни има място и за най-доброто приятелче – кучето (породата още не е уточнена ???? ).

Само още едно нещо и спирам… в къщата-мечта всеки има място за практикуване на хобитата си, има си лично пространство, така че да се чувства свободен и стените да не го подтискат. Е, има и малка библиотека (това можем да го причислим към хобитата).

Поотнесох се… или съм заспала и … ароматът на кафе достига до обонянието ми… сутрин е и се събуждам в леглото си, поглеждам към Витоша и се радвам на сбъдната си мечта…