Loading

Cityscape - архитектура, проектиране, дизайн

quadrotopia

архитектура | Дата: 07 Април 2011 | от Администратор

тази вечер един прекрасен текст ми върна Вярата, след като часове преди това тя беше изравнена със земята от най-близките ми

не мога да се сдържа и ще го побликувам, въпреки че не съм искала позволение нито от автора, нито от медиите, от които го взимам (простете ми, това си заслужава!):

“София през 2020

През 2020-та София повежда „Sustainable city” класациите на Европа и се заговаря за Софийското чудо. Какво става?

Бетоновите гета от социалистическата епоха изглеждат неузнаваемо. Боядисани с фотоволтаична боя, местно производство, блоковете отдавна са отрязали тръбите на парното и разчитат изцяло на слънцето, което в България е в изобилие. В междублоковите пространства и върху плоските покриви се отглеждат зеленчуци. 50% от храната в града се призвежда в самия град.

Леката промишленост преживява бурен възход. Специален закон, стимулиращ местното производство, довежда до създаването на нови малки чисти манифактури, пръснати из целия град, понякога между блоковете или в задните дворове. Хората рядко пътуват извън квартала си. Благодарение на дигиталните технологии се появява нов тип жилище – в него семействата живеят и… работят.

Само за 5 години около София са засадени 1 милион бързорастящи дървета Пауловния. Дървото вече е пораснало достатъчно за първите добиви от местната дървообработваща промишленост. Зеленият пояс, както и намаленият цялостен транспорт довежда до чистота на въздуха, която София не познава през последните 70 години.

Управлението на София се прехвърля почти изцяло на малките общини. 100% от местните данъци остават в местните бюджети. Резултатът е видим. Улиците са гладко асфалтирани, градинките са под конец. Парковете и търговските улици се поддържат от асоциации на местните търговци и обитатели.

През 2020-та София е истински културен център. Причината е дългогодишната политика за привличане на артисти. Градът е евтин за живот, а общината предоставя безвъзмездно имоти за артистични дейностии. Приходите от артистични дейности не се облагат с данъци. Местните фестивали работят основно с местни артисти. Заговаря се за „Софийско течение” и „Софийски стил”. В града се заселват артисти от изтока и запада, много от тях са световно известни.

Центърът на София е затворен за автомобили вече близо 10 години. Всеки уикенд пешеходната зона е наводнена от хора. Стрийт културата е основна атракция за нарастващия брой туристи. Има цели улици с кръчми, джаз и техно клубове. Всяка неделя пред НДК се случва световно известно шоу. Преработените фонтани изграждат ефектно звуково и светлинно шоу, което се издига в небесата.

Как да не живея тук, след като това предстои?”

арх. Димитър Паскалев (взето от тук)

Благодаря! Ако не се стремим към звездите, няма шанс да полетим дори със самолет!